Тази седмица саудитските жени достигнаха нови висоти. Буквално. 34-годишната Раяна Барнауи

...
Тази седмица саудитските жени достигнаха нови висоти. Буквално. 34-годишната Раяна Барнауи
Коментари Харесай

Рияд е различен: жените в Саудитска Арабия рушат бариери

Тази седмица саудитските дами доближиха нови висоти. Буквално. 34-годишната Раяна Барнауи смени работното си място в профилираната болница " Крал Файсал " в Рияд с мобилна лаборатория в Международната галактическа станция (МКС).

В продължение на 10 дни тя ще организира проучвания и ще взе участие в полемики със саудитски студенти посредством радиовръзка от МКС. Тя към този момент стартира да написа в Туитър от Космоса, да споделя селфита и показа освен работата си, само че и обеците на баба си.

Фактът, че Барнауи сега е в Космоса, е индикативен за това по какъв начин се е трансформирала обстановката за саудитските дами, които до юни 2018 година нямаха право даже да карат.

Модернизацията на страната

През 2016 година фактическият водач на кралството - престолонаследникът принц Мохамед бин Салман - започна промени, наречени " Визия 2030 ". Те представляват опит за рационализация на обществото и стопанската система на страната.

Според правозащитници обаче промените не са подобрили ситуацията на политическата съпротива и на деятелите за човешки права. Според оценки на водещи организации стотици пандизчии, в това число дами, излежават рекордно високи присъди. Някои от тях даже са заплашени от гибел.

Въпреки това животът на дамите в страната се е трансформирал. През 2019 година условието за мъжко наставничество беше отстранено и дамите получиха правото да живеят сами, да аплайват за паспорти и да откриват личен бизнес без единодушието на мъжки аставник - който нормално беше техният татко, брачен партньор или брат.

Тези промени доведоха до огромна смяна, споделя Мариам Мосали, основна изпълнителна директорка на информационната организация Niche Arabia. " Амбицията на саудитските дами постоянно е съществувала, въпреки и забулена в анонимност, преди " Визия 2030 "  да ги постави в центъра на вниманието ", изяснява тя пред Дъждовни води. " Ние бяхме в управителните препоръки, само че фотосите ни в никакъв случай не бяха публикувани на корпоративния уеб страница, инвестирахме в предприятия, само че в никакъв случай не бяхме лице на марката. Днес всичко това се трансформира ", добавя Мосали.

Самата тя се вълнува доста от пътуването на Раяна Барнауи в Космоса. " Това ще провокира резултата на доминото, защото доста девойки ще видят тези дами в Космоса, ще видят ръководителки на финансови институции или даже посланичките ", изрежда тя,  " и тези млади девойки ще знаят, че също могат да реализират сходен триумф ".

Мариам Мосали управлява сполучлива организация в Саудитска Арабия.Снимка: privat

Себастиан Зонс, старши откривател в немския мозъчен концерн Carpo, който също работи в Рияд, акцентира, че огромните промени са забележими. " Рияд е изцяло друг от това, което беше преди шест години ", споделя той за Дъждовни води. " Както на всички места по света, дамите към този момент работят на преносимите компютри си в кафенета. Вече има и доста дами на управителни позиции ", добавя той.

Жените печелят от така наречената " саудизация "

За Джули Барбие-Леблан, която през 2022 година беше включена от списание " Форбс "  в листата на 20-те водещи дами, отпред на софтуерни компании в Близкия изток, има още две основни аргументи за това развиване. " Повечето дами са извънредно подкрепяни от фамилиите си и от законите за саудизация ", споделя тя за Дъждовни води.

Законите за саудизация са набор от правила, въведени в началото през 1970-те години, които целят да се усили заетостта в Саудитска Арабия в браншове, в които доминират задграничните служащи. " Саудизацията се трансформира в основен аспект на програмата " Визия 2030 ", защото дефинира квота за саудитски чиновници. При несъблюдение фирмите би трябвало да заплащат санкции ", споделя Себастиан Зонс.

Тези закони в този момент явно са помогнали за увеличение на заетостта при дамите. Според формалната статистика безработицата измежду дамите в Саудитска Арабия е намаляла от 20,5% през третото тримесечие на 2022 година до 15,4% в края на годината.

Различията сред половете остават

Въпреки обстоятелството, че от ден на ден дами намират платена работа, те не престават да печелят по-малко от мъжете. В  от септември 2022 година се споделя, че разликата в заплащането сред мъжете и дамите е до 4% в държавния бранш и цели 36% в частния бранш - и то макар че саудитското трудово законодателство не разрешава дискриминирането по сексуален симптом при заплащането.

също приканва Саудитска Арабия към спомагателни промени във връзка с равноправието на дамите при собствеността, наследяването и техните права след раждане на деца.

Маха Шира, основателка на първото в Саудитска Арабия работно пространство единствено за дами SheWorks, споделя, че през последните от 5 до 7 години от ден на ден дами стартират личен бизнес. " Промените, които бяха въведени след 2016 година, се отразиха доста добре на дамите бизнесмени ", споделя тя пред Дъждовни води и добавя:  " Хората са подготвени за смяна, а популацията е младо и нетърпеливо да се учи. "

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР